MENU

SLUIT

Champagnelabels lezen
TERUG NAAR TIPS & TRICKSOVERZICHT

Champagnelabels lezen

Met deze korte gids krijg je meer inzicht in de informatie op het label, zodat je beter begrijpt wat er in de fles zit.

Champagnes zijn er in vele varianten, en het is niet altijd gemakkelijk om het onderscheid te maken. Met deze korte gids krijg je meer inzicht in de informatie op het label, zodat je beter begrijpt wat er in de fles zit.

Dosage

De dosage bepaalt de hoeveelheid suiker in de champagne en heeft invloed op de smaak. Dit gebeurt door toevoeging van een mengsel van suiker en wijn tijdens de laatste fase van het productieproces. Hoewel 90% van de champagnes "Brut" is, zijn er ook zoetere varianten.

Classificatie op basis van suikergehalte:

  • Extra Brut: 0 tot 6 gram suiker per liter;
  • Brut: minder dan 12 gram suiker per liter;
  • Extra Dry: 12 tot 17 gram suiker per liter;
  • Sec: 17 tot 32 gram suiker per liter;
  • Demi-Sec: 32 tot 50 gram suiker per liter;
  • Doux: meer dan 50 gram suiker per liter.

Druivensoorten

De vermelding van de druivensoorten op het label geeft inzicht in het smaakprofiel van de champagne.

  • Chardonnay: zorgt voor frisheid, mineraliteit en tonen van citrus en witte bloemen.
  • Pinot Noir: biedt body, structuur en smaken van rood fruit, viooltjes en rozen.
  • Meunier: voegt fruitige tonen, rondheid en smaken van appels, peren en geel fruit toe.

Blanc de Blancs wordt gemaakt van uitsluitend witte druiven (voornamelijk Chardonnay).
Blanc de Noirs wordt uitsluitend gemaakt van rode druiven, zoals Pinot Noir en/of Meunier.

Vintage

Champagne kan een vintage (millésime) zijn, wat betekent dat het is gemaakt van druiven uit één uitzonderlijk goed oogstjaar. Dit is een teken van exclusiviteit en kwaliteit.

Merk

Sommige champagnemerken zijn iconisch en staan synoniem voor kwaliteit. Elke producent heeft een unieke stijl en signatuur, ontwikkeld door keuzes in de wijngaard en de kelder. Dit maakt iedere fles herkenbaar en uniek.

Labels en certificeringen

Op sommige flessen vind je labels zoals Haute Valeur Environnementale (HVE) of Biologisch, die aangeven dat de champagne op een milieuvriendelijke en duurzame manier is geproduceerd.

Met deze kennis kun je met vertrouwen een champagne kiezen die perfect aansluit bij jouw wensen én die van je klanten!

Cookies

We onderscheiden volgende types cookies, naargelang hun doeleinden:

  • Essentiële / strikt noodzakelijke cookies:

    Deze cookies zijn nodig voor het functioneren van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden meestal geplaatst als reactie op jouw acties, zoals het instellen van privacyvoorkeuren, inloggen of het invullen van formulieren. Zonder deze cookies is een goede communicatie en navigatie niet mogelijk.
  • Niet-essentiële cookies:

    Deze cookies zijn op zich niet noodzakelijk om de website te laten functioneren, maar ze helpen ons wel een verbeterde en gepersonaliseerde website aan te bieden.
    Hieronder vallen:
    • » Functionele cookies:

      Deze cookies stellen de website in staat om verbeterde functionaliteit en personalisatie te bieden (bijvoorbeeld het weergeven van externe video’s). Ze kunnen door ons of door externe partners ingesteld worden wiens diensten we hebben toegevoegd aan onze pagina's.
    • » Analytische cookies:

      Met deze cookies houden we websitebezoeken en verkeer bij, zodat we inzicht krijgen in hoe onze website presteert en waar we kunnen verbeteren. Ze helpen ons te zien welke pagina's populair zijn en hoe bezoekers zich door de website bewegen.
    • » Targeting / advertising / marketing cookies:

      Deze cookies kunnen door onze advertentiepartners via onze website worden ingesteld. Ze worden door deze partners gebruikt om een profiel van jouw interesses samen te stellen en je relevante advertenties op andere websites te laten zien.

Wij gebruiken dus enerzijds onze eigen cookies en anderzijds cookies van zorgvuldig geselecteerde partners met wie we samenwerken.


Nog meer weten?

Kijk dan in onze uitgebreide Cookieverklaring » en ons Privacybeleid » .

Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te bewaren en statistieken te verzamelen. Als je op de knop "Alles toelaten" klikt, geef je ons toestemming om alle cookietypes te gebruiken.

Wil je meer gedetailleerde informatie of je eigen voorkeur kunnen instellen, gebruik dan de knop "Aanpassen".
Cookie image